İnfo Yatırım'dan enflasyon değerlendirmesi

İnfo Yatırım'dan enflasyon değerlendirmesi

İnfo Yatırım, Mart ayında enflasyonun beklentinin altında açıklandığını bildirdi. Değerlendirmede şu ifadeler kullanıldı:

"Mart ayında TÜFE, yaklaşık %3 olan konsensüs beklentilerin altında %2,46 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Şubat ayındaki %39,05 seviyesinden Mart ayında %38,10 seviyesine geriledi. Çekirdek enflasyon yıllık bazda %40,1’den %37,42’ye, gıda enflasyonu yıllık bazda %41,76’dan %39,05’e geriledi.

Bizim beklentimiz aylık bazda enflasyonun %2,15 yıllık bazda ise %37,7 artış yönündeydi. Bunun sebebi ise siyasi gelişmelerin ardından geçtiğimiz sepet kur %10'ların üstüne kadar çıkmış ardından geri çekilmelerle %3 civarında dengelenmişti. Mart ayını ise Dolar / TL kuru 37,9, Euro / TL kuru ise 40,84 seviyesinden tamamlamıştı. Yaklaşık %3'lük yukarı sepet kurunun aylık bazda enflasyona %20 – %30 etki yapabileceğini hesaplamıştık. Bu da yaklaşık 0,2 puana tekabül ederken, bu etkilerin yıllık bazda enflasyona 2 - 3 puan etki yaratabileceğini değerlendiriyoruz. Nisan ayında da bu durumun etkilerinin aylık bazda enflasyona yansımasını bekliyoruz. Ayrıca Trump’ın tarife etkisi ile Nisan ayının ilk günlerinde yükselen Euro / TL kurunun etki edecek olması enflasyon tarafını aylık bazda artırabilir.

ÜFE ise aylık bazda %1,88 oranında artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %25,21 seviyesinden Şubat ayında %23,50 seviyesine geriledi.

TÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %9,96 ile alkollü içecekler ve tütün, %4,94 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve %4,68 ile eğitim tarafında olurken, Mart ayında düşüş gösteren tek grup %2,48 ile giyim ve ayakkabı oldu. Enflasyonun alt kırılımlarına bakıldığında Mart ayında fiyatı en çok artan ürünler patates, taze sebzeler ve sigara oldu. Düşüş gösteren ürünler ise tekstil ve hava yolu ile yolcu taşımacılığı fiyatları oldu. Mart ayında sigaraya gelen zamın etkileri enflasyona yansırken, bayram tatilinin etkilerinin yiyecek ve yolcu taşımacılığı fiyatlarında Nisan ayına etki etmesi beklenebilir.

ÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %14,51 ile tütün ürünleri, %4,92 ile metal cevherleri olurken, Mart ayında en çok düşüş gösteren grup %3,07 ile kok ve rafine petrol ürünleri oldu.

Beklenti altı gelen enflasyon verisi ile BİST100 endeksi kısa vadeli yönünü yukarı çevirdi. Trump’ın tarife etkisi Asya ve ABD piyasalarına negatif yansımışken, yurt içi enflasyon verisi globalden pozitif ayrışmamıza neden oldu.

Mart ayında TCMB politika faizini 250 baz puan indirerek %42,5’e çekti. Siyasi gelişmeler ardından ise ara karar ile gecelik vadede borç verme faiz oranının %46’ya yükseltti. Politika faizini değiştirmedi. Yapılan bu hamle örtülü faiz artırımı ya da  makro koşullar çerçevesinde sıkı duruşun devamı olarak nitelendirilebilir. Son gelişmeler paralelinde Nisan ayında TCMB’nin bekle / gör politikası ile faizleri sabit tutacağını düşünüyoruz. Yabancı kurumlardan ise faiz artırımı beklentisi olanları da hatırlatmak gerekiyor."

  Hibya Haber Ajansı